Start tidligt og forebyg julestress

Det varer ikke længe, før det er december, og julen er over os. For mange betyder det hygge og tid med deres nærmeste. Men for mange betyder det også en tid med ekstra mange ærinder, der nemt kan give en form for julestress. Derfor kommer der her nogle tips til ting, du kan begynde at gøre inden december for at mindske presset i selve julemåneden og gøre plads til mere hygge.

Det gælder generelt om at være ude i god tid med juleforberedelserne, så du ikke skal gøre alting i sidste øjeblik. Det kan nemlig gøre tingene mere pressede, når man har en striks deadline.

Noget af det første, du kan gøre, er at lave en liste over hvem, du skal købe julegaver til. Hvis I normalt giver gaver efter ønskelister, kan det være en idé at rykke folk for ønskesedler. Ellers kan du selvfølgelig også købe gaver ud fra din egen fantasi og sørge for byttemærker, så folk eventuelt kan bytte det. Hvis du har nogen, som du vil give kalendergaver eller adventsgaver, er det også bare med at starte i så god tid som muligt, og her behøver du ikke nødvendigvis ønskesedler.

Du kan også skrive, hvad du forventer at give for til de forskellige personer på din liste, så du har en idé om, hvad julegavebudgettet løber op i. Hvis det løber op i et for højt beløb, har du mulighed for fx at lave hjemmelavede gaver eller at foreslå et lavere beløb til dem, du gaver til. Men hvis du allerede kan se nu, at julen bliver en presset tid rent økonomisk, så lån penge allerede i dag og få mere ro på budgettet.

En anden ting, der kan mindske presset i juletiden, er at planlægge dine julearrangementer. Det kan hurtigt blive uoverskueligt, hvis du ikke har overblik over din kalender. Det kan også være, at du opdager, at du er nødt til at sige nej til nogle arrangementer, så du har tid til at julehygge derhjemme med familien i weekenderne og juledagene.

En anden fordel ved at danne sig et overblik er, at du på den måde kan lave en liste over, hvad du skal have med til de forskellige events, og hvordan og hvornår du skal forberede det. Hvis du skal have en bestemt ret med, kan du planlægge efter dette. Hvis du skal have en værtindegave eller pakkelegsgaver med, kan du købe disse i god tid.

Det kan også være rart at have tøjet på plads i god tid, hvis du skal til mange arrangementer i juletiden. Så ved du, at du har en passende skjorte, kjole eller andet, som du føler dig godt tilpas i og har lyst til at have på. Det er med til at gøre det nemmere på dagen.

Hvis du skal være vært for et julearrangement, hvad enten det er juleaften eller en julefrokost, er planlægning også her din bedste ven. Hvis du har styr på menuen, og hvornår du gør hvad, har du en konkret plan for forberedelserne. Du kan på den måde også handle i tiden op til, når der er ting på tilbud, som du skal bruge.